Blog | Vattenfall

Hva er CSRD? – trusler og muligheter

Skrevet av Vattenfall | 26.jun.2024 11:41:07

Det nye CSRD-direktivet, som trer i kraft gradvis fra regnskapsåret 2024, innebærer vesentlig strengere krav til bedriftenes bærekrafts rapportering. Finn ut hvordan disse endringene vil påvirke din virksomhet, og hvorfor det er viktig å være oppmerksom på de nye retningslinjene.

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) er en ny forskrift som vil påvirke din bedrifts bærekrafts innsats ved å stille høyere krav til bærekrafts rapportering. En av de viktigste aspektene ved CSRD er at det øker rapporteringskravene ikke bare for scope 1- og scope 2-utslipp, men også for scope 3-utslipp. Dette er vesentlig fordi scope 3-utslipp ofte utgjør en stor del av en bedrifts totale utslipp. Det betyr at selskaper må ha høy datakvalitet og gode rapporteringsprosesser for å kunne oppfylle de nye kravene.

Standardisert og sammenlignbart – høyere krav til underleverandører

Med CSRD endres bærekraftkommunikasjonen fra kun å beskrive innsatsen til å faktisk måle resultatene på en standardisert måte. Dette vil gjøre det lettere for investorer å sammenligne bedrifters bærekraftresultater, noe som kan ha en betydelig innvirkning på bedriftenes mulighet for å hente inn kapital. CSRD vil også gjøre det lettere for de bedrifter som ønsker å evaluere underleverandørers bærekraft og dermed stille høyere krav ut fra et scope 3-perspektiv.

Trusler og muligheter

Bedrifter som omfattes av CSRD, står overfor en rekke viktige spørsmål. De må undersøke om de har tilstrekkelig informasjon for å kunne rapportere i henhold til de nye kravene, og om informasjonen de presenterer samsvarer med deres bærekraftstrategi. De må også vurdere hvilke tiltak som må iverksettes for å sikre en overgang til de nye kravene, samt sørge for at de rette personene er involvert i CSRD-arbeidet for å sikre kvalitet og forankring.

Små og mellomstore bedrifter som fungerer som underleverandører, kan møte utfordringer med å oppfylle bærekraftkravene, inkludert energiforbruk og scope 3-utslipp. Implementering av bærekraftstrategier i tråd med CSRD kan imidlertid også gi underleverandører muligheten til å skille seg ut fra konkurrentene og tiltrekke seg kunder som ønsker å gjøre forretninger med bedrifter som tilfredsstiller de nye kravene.

Hvem er omfattet av kravene, og når trer de i kraft?

CSRD-direktivet vil bli innfaset fra og med regnskapsåret 2024. Tidspunktet avhenger av bedriftens størrelse. De første rapportene forventes å være tilgjengelige i 2025. Gjennom en plan i fire faser vil alt fra bedrifter som allerede er omfattet av tidligere direktiver for ikke-finansiell rapportering, til ikke-europeiske bedrifter med stor omsetning innenfor EU, gradvis bli omfattet av direktivet.

Fase 1: I 2025 må bedrifter som allerede er omfattet av direktivet om ikke-finansiell rapportering, rapportere for regnskapsåret 2024.

Fase 2: I 2026 må store bedrifter som i dag ikke er omfattet av direktivet om ikke-finansiell rapportering, rapportere for regnskapsåret 2025.

Fase 3: I 2027 må små og mellomstore børsnoterte bedrifter (ikke mikrobedrifter), små og ikke-komplekse kredittinstitutter og captive-forsikringsselskaper rapportere for regnskapsåret 2026.

Fase 4: I 2029 må ikke-europeiske bedrifter med en nettoomsetning på mer enn EUR 150 millioner innenfor EU og med minst ett datterselskap eller én filial i EU, som overstiger visse terskler, rapportere for regnskapsåret 2028.

En ny æra for bærekraft og gjennomsiktighet

Innføringen av CSRD-direktivet markerer en ny æra for bærekrafts rapportering i EU. Med disse nye standardene vil bedrifter og organisasjoner gi mer omfattende og sammenlignbar informasjon om deres påvirkning på mennesker, miljø og klima.